Coaching bij depressie en stemmingsklachten

Iedere levensfase kent zo z’n ups en downs. Wanneer je stemmingsklachten ervaart kan je vaak niet terugvinden wat nou hét moment was waarop het begon. Het is er in geslopen. Je merkt dat je steeds minder energie hebt om van de bank af te komen, terwijl je de ene na de andere Netflix-serie verslindt. Je smartphone zit aan je hand vastgekleefd en iedere minuut open je je scherm, op zoek naar nieuwe prikkels. Tegen beter weten in, want je hebt alle social media-apps al drie keer uitgespeeld. Of je merkt dat je werk je niet meer gelukkig maakt. Op de terugweg in de auto staar je apathisch naar buiten en je vraagt je misschien af wat jouw bijdrage is in deze snelle maatschappij. Tegelijkertijd is je baan je comfortzone en ben je bang voor het onbekende.

Depressieve klachten vs. stemmingsklachten

Bovenstaande twijfels kunnen ervoor zorgen dat je je af gaat vragen of je depressief bent en of je misschien hulp nodig hebt. Maar welke hulp dan? Je weet dat er iets moet veranderen want dit is niet het leven wat je wilt. Maar hoe dan.

Je weet dat op de bank liggen, de hele dag Netflix-series kijken of in deze situatie voor je huidige werkgever blijven werken niet de oplossing is. Toch lukt het niet om ermee te stoppen. Je hardnekkige gedrag (link naar hardnekkig gedrag op je website) zit je in de weg.

Patronen zoals hier omschreven kunnen ook duiden op depressieve klachten. Dat is het stadium voordat een depressie of stemmingsklachten ontstaan, en niet te verwarren met depressiviteit.

Er is dus een verschil tussen het hebben van stemmingsklachten en depressief zijn.

Ben je depressief of twijfel je daarover? De volgende klachten duiden op een depressie. Heb je last van deze klachten, neem dan direct met je huisarts of de GGZ contact op.

  • Somberheid overheerst
  • Je voelt je wanhopig, je ziet het niet meer zitten
  • Je bent continu negatief of hebt suïcidegedachten
  • Je wordt snel agressief
  • Je haalt nergens meer plezier uit
  • Je hebt opvallend veel gewichtsverlies
  • Je hebt last van hallucinaties en waangedachten

Het kan ook zijn dat je klachten ervaart die niet passen bij een depressie, maar waar je wel last van hebt. Dat zijn stemmingsklachten. Bij deze klachten is de stap naar een psycholoog of de huisarts vaak nog te groot. In zo’n geval kan coaching (link naar blog over hoe je een goede coach vindt) je helpen.

Onderstaande punten zijn voorbeelden van stemmingsklachten waar coaching je bij kan helpen:

  • Een “onbestemd gevoel” hebben
  • Geen energie meer hebben
  • Je vindt dat je teveel bezig bent met je smartphone en social media
  • Continu spanning in je lichaam voelen
  • Slecht slapen
  • Vaak geïrriteerd zijn
  • Moeite hebben met plannen
  • Het missen van overzicht
  • Communicatie die niet lekker loopt
  • Je piekert en maakt je constant zorgen

 

Coaching bij stemmingsklachten

Het leven is complex. Ieder mens loopt tegen lastige situaties aan. Dat kan zijn omdat er een nieuwe levensfase aanbreekt of omdat er een gebeurtenis in je leven afspeelt die een grote impact op je heeft. Of omdat je gestrand hebt in je leven. Dan kan je het gevoel hebben dat je vastzit. Je wilt zo graag een stap maken, maar je weet niet hoe.

Bij coaching voor stemmingsklachten bekijken we de situatie waar we naartoe willen werken, en gaan we in op het probleem.
We stellen samen doelen en je gaat er stap voor stap aan werken. Een belangrijke stap hierin is vaak loslaten. Dat kan het loslaten van een vriendschap zijn die jou alleen maar energie kost, het bedrijf waar je werkt of bijvoorbeeld letterlijk die bank verkopen waar je dag en nacht op zit. Door oude patronen te doorbreken komt er weer ruimte om nieuwe, positieve routines toe te voegen die opbouwend voor jou werken.

Bij coaching kijk je naar wat nodig is. Loslaten, accepteren, je bank verkopen…
Het is een prettige, veilige en laagdrempelige manier om nieuwe energie in je leven te blazen. Het zorgt ervoor dat je batterij oplaadt van hetgeen waar je wel gelukkig van wordt. Wanneer er tijdens een van onze sessies duidelijke signalen zijn van een depressie, dan word je doorverwezen naar een psycholoog of huisarts.

Tijdens het coachingstraject waarin we jouw negatieve patronen of stemmingsklachten aanpakken, doorlopen we verschillende fases. In een kennismakingsgesprek kijken we vooral naar welke stappen je wilt maken, we dat gaan doen en hoe je eerst energie op gaat bouwen om verder te kunnen werken. Ook gaan we onderzoeken of ik de juiste coach ben voor jou en of jij klaar bent voor de coaching.

Ben jij er klaar voor om patronen te doorbreken, meer tijd voor jezelf te hebben, gemakkelijker te communiceren, meer rust, harmonie en ontspanning te ervaren? Kom je nu van je bank af? Dan is een coachingstraject voor jou geschikt.