Hoe vind ik de juiste coach? En hoe weet ik of de coach professioneel is?

Er zijn zoveel coaches, hoe vind ik de juiste coach? Dat is een vraag die mij vaak gesteld wordt. Graag geef ik je uitleg waar je op kunt letten bij het kiezen van jouw coach!

Goede, professionele coaching staat of valt met de juiste ervaring en opleiding van de coach. Heeft de coach de juiste expertise in huis om jou te helpen.  Het gaat om jouw persoonlijke ontwikkeling en levensverhaal, hierbij staat zorgvuldigheid voorop.
Daarnaast is het essentieel dat je een goede klik met de coach hebt. Het hoeft niet jouw favoriete persoonlijkheid te zijn, wel de persoon die jij vertrouwd en waar je jouw persoonlijke verhalen mee kunt delen. Ook is het van belang dat de coach aansluit bij jouw leerstijl en begrijpt hoe jij dingen ervaart en het makkelijkst leert.

Je mag verwachten van een coach dat hij opgeleid is, weet wat hij of zij kan en een professionele werkwijze heeft. Toch is coach nog steeds een vrij beroep, iedereen kan zich coach noemen. Een professioneel coach begrijpt dat en waardeert dat je kritisch en onderzoekend kijkt naar het vinden van een geschikte coach.

Hoe weet ik dat een coach professioneel en ervaren is?

Een veelgestelde vraag is waar kijk je naar als je een coach zoekt? Het belangrijkste is dat je een klik met jouw coach hebt. Je gaat immers een persoonlijk traject aan.
Een kennismakingsgesprek is vaak de beste manier om elkaar beter te leren kennen en een professionele coach zal altijd ! eerst een gesprek willen. Voor de klik, maar ook om te kijken of de coach zichzelf geschikt vindt om jou in dit traject te begeleiden.Lees hier verder over hoe het coachvak in elkaar zit en waar je naar kan kijken:

Type Coach

Er zijn veel verschillende coaches, met verschillende specialiteiten. Om een idee te krijgen met wat voor een type coach je te maken hebt kijk je op de website van de coach, het linkedin profiel en social media.
Je krijgt op deze manier een eerste indruk waar deze coach zich op richt en hoe hij of zij met zijn bedrijf en het coachvak bezig is.

Om een idee te krijgen met wat voor een type coach je te maken hebt kijk je op de website van de coach, het linkedin profiel en social media.
Je krijgt op deze manier een eerste indruk waar deze coach zich op richt en hoe hij of zij met zijn bedrijf en het coachvak bezig is.

Vragen die je jezelf kunt stellen:
– Is deze coach (erkend) opgeleid?
– Heeft deze coach een aansluiting bij een beroepsvereniging?
– Is deze coach fulltime coach? Dit geeft een indicatie hoeveel uren de coach met het vak bezig is en dus ook ervaring heeft(zie openingstijden/beschikbaarheid)
– Werkt de coach vanuit huis of praktijkruimte?

Een professioneel coach:
– Kent de ethische beroepscode van het coachvak
– Kan op een heldere wijze uitleggen wat hij of zij doet
– Kent de grenzen van het coachvak
– Weet wat hij jou wel en niet kan bieden
– Investeert aantoonbaar in professionele ontwikkeling

Heeft de coach een opleiding gedaan?

Het EIA-keurmerk onderscheidt in de markt van coaches de opleidingen die aan bepaalde eisen en richtlijnen voldoen.
Heeft de coach een EIA-opleiding gedaan? Of een online cursus tot coach? Er zit nogal wat verschil in opleidingen. Kijk daarom naar de soort opleidingen en hoelang de coach al opleidingen volgt.
Een ervaren coach heeft vlieguren gemaakt. Zowel op gespreksuren als op opleidingsuren

Is de coach aangesloten bij een beroepsvereniging?

Een professionele coach heeft minimaal een aansluiting bij een beroepsvereniging bijvoorbeeld de Nederlandse vereniging van Beroepscoaches NOBCO.
Kijk hierbij goed of de coach aangesloten of geaccrediteerd is. Een aangesloten coach heeft een lidmaatschap. Een geaccrediteerde coach dient aan eisen van accreditatie te voldoen en investeert hier tijd en geld in.  Lees verder waar een geaccrediteerd coach aan voldoet

Als je alleen het blauw-rode logo van de NOBCO ziet dan is de coach aangesloten bij de NOBCO. Een geaccrediteerd coach gebruikt altijd het logo met de EIA vermelding Foundation, Practitioner of Senior-practitioner.
Hieronder leg ik uit waar een geaccrediteerd coach aan moet voldoen alvorens hij dit logo mag gebruiken. Bij twijfel, vraag jouw coach dan naar zijn of haar ervaring, opleiding en accreditatie.

Accreditatie en ervaring coach NOBCO

Accreditatie LVcoaching (norm NOBCO)

LVcoaching is aangesloten bij de NVTA en NOBCO geaccrediteerd Practitioner coach. Om geaccrediteerd te worden bij de NOBCO moet je als coach aan een aantal eisen voldoen.

Eisen Nederlandse Orde van Beroepscoaches, NOBCO

Voldoet aantoonbaar aan de minimaal vereiste Praktijkervaring
-Meer dan 100  klanturen
-Meer dan 20 cliënten
-Minimaal 250 klanturen

Investeert een vastgesteld aantal uren in Professionele ontwikkeling
– Minimaal 16 uur per jaar opleiding en/of training met PE-vignet,
– Minimaal 1 uur per kwartaal aan supervisie of intervisie
– Verplichte reflectie, bijvoorbeeld opnemen en analyseren van gesprekken,
– Minimaal 5 klantevaluaties per jaar
Heeft aantoonbare kwalificaties/deskundigheid ( afgeronde opleiding met een EQA-keurmerk)

Conformeert zich aan de ethische gedragscode
– Houdt zich aan de ethische gedragscode voor coaches
– Heeft een aantoonbaar lidmaatschap van een beroepsorganisatie

Lees hier meer over het keurmerk van de Nederlandse orde van beroepscoaches of de website van de NOBCO

Andere keurmerken en accreditaties

Het kan ook zijn dat jouw coach ook psycholoog of therapeut of een ander soort hulpverlener is. Je ziet dan andere beroepsverenigingen en het is verstandig om te kijken wat de keurmerken betekenen. Betreft het alleen een aansluiting of ook een accreditatie? Vraag hier gerust naar in een kennismakingsgesprek

 

Meer weten over coaching? Of meld je direct aan voor een oriënterend gesprek. Hier zijn geen kosten aan verbonden.