ADHD medicatie
Ondanks alle discussies over medicatie bij ADHD, heeft het zeker zijn effect bewezen. Medicatie kan ervoor zorgen dat je je beter kan concentreren, minder impulsief handelt en je bewuster bent van je eigen gedrag. Waar de discussie zich vooral op zou moeten toespitsen, is de vraag welke verwachting je hebt van je medicatie. Kortom, wat wil je ermee bereiken? Als ervaringsdeskundige en vanuit mijn ervaring met andere cliënten kan ik je daar zeker mee helpen.
Bepaal je doel
Wat ik veel meemaak, is dat er medicatie wordt gebruikt, zonder te weten wat het beoogde effect zou moeten zijn. ADHD is een complexe gedragsstoornis en daarom is het belangrijk om een keuze te maken in wat je primair wilt aanpakken. Zorg dat daarop de focus ligt en ga kijken wat er nodig is om dat te bereiken. Dat is niet alleen medicatie. Wat ga je anders doen om je doel te bereiken. Daar ligt namelijk de werkelijke verandering en medicatie kan je daarbij ondersteunen. Kijk dus ook kritisch wanneer je welke medicatie ter ondersteuning nodig hebt.
Welke medicatie gebruik je
Als je ADHD medicatie nodig hebt, zijn er tal van mogelijkheden. Laat je goed voorlichten over welke medicatie voor jou geschikt is en wat de voor- en nadelen van deze medicatie zijn.
Als je medicatie gaat gebruiken, kan je het gevoel krijgen dat je anders bent dan normaal. Voor veel mensen is dit een reden om ermee te stoppen. Dat is jammer. Dat gevoel dat je je anders bent, heeft even tijd nodig om te landen. En misschien past dat anders wel veel meer bij jezelf dan je in eerste instantie denkt. Vraag het maar eens aan je omgeving! En laat jezelf begeleiden door een psycholoog of een coach.
Mocht je die stap te groot vinden, kom dan eens naar de lezing over ADHD. In deze lezing vertel ik vanuit mijn ervaring over ADHD. Op deze avond is er veel ruimte voor het stellen van jouw eigen vragen.
Rebound bij ADHD medicatie
De meest voorkomende en vervelende bijwerking van ADHD medicatie is de rebound. Als de medicatie is uitgewerkt, kan het lijken alsof de ADHD-symptomen allemaal tegelijk terugkomen, maar dan in extremere vorm. Het kan je verdrietig of verward maken. Je bent je nog bewuster wat ADHD met je doet en je vraagt je af wie je nou echt bent. Je moet hier echt rekening mee houden bij de behandeling van ADHD en de begeleiding die je krijgt. Een paar voorbeelden:
- Je gebruikt bijvoorbeeld een langwerkend methylfenidaat, Concerta. Op je werk gaat het prima, maar tegen de tijd dat je thuiskomt, is het uitgewerkt. En juist dan zit je midden is het spitsuur van het gezin. Dat gaat dus niet goed…
- Je kind gebruikt een kortwerkend methylfenidaat, Ritalin voor op school. Vervolgens is het na 4 of 8 uur uitgewerkt en dan komt de rebound op de BSO of thuis. Houd hier rekening mee en informeer ook de BSO voor wat extra aandacht.
Een ADHD coach kan je helpen om de situaties in de praktijk te analyseren en daarin de juiste keuzes te maken.
Alternatieven voor medicatie
Er is veel gezegd en geschreven over medicatie. Er zijn voor en tegenstanders en de situatie en de ernst hiervan bepalen of je met medicatie start of niet.
Alternatieven voor medicatie zijn supplementen en ook voeding en leefstijl kan een grote rol spelen.
Wil je hier meer over weten neem dan contact met ons op.