ADHD

Uit onderzoek* blijkt dat bij zo’n 2 tot 3% van de Nederlandse bevolking ADHD is vastgesteld. Nu lijkt het tegenwoordig meer voor te komen dan vroeger, maar ADHD is van alle tijden. Vroeger was je dan een beetje druk en snel afgeleid. Nu komen we sneller in aanraking met professionals die de symptomen van ADHD kunnen herkennen, waardoor er eerder verder onderzoek wordt gedaan en er eventueel passende begeleiding en/of medicatie beschikbaar wordt gesteld.

Ook is de maatschappij verandert. Er zijn veel meer prikkels om ons heen waardoor de effecten van ADHD versterkt worden.

Wat is ADHD?

ADHD is de afkorting voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Dat betekent in helder Nederlands een aandoening met een combinatie van aandachttekort en overactiviteit. ADHD komt voor bij volwassenen en kinderen. Er zijn veel mensen die regelmatig druk zijn of moeite hebben om zich te concentreren. Je spreekt van ADHD als deze kenmerken veelvuldig tot problemen leiden en zich ook overal voordoen. Daarnaast moet het probleem zich voor het 7e levensjaar al hebben voorgedaan.

Dit is laatste is niet altijd terug te herleiden. Voor volwassenen en ouderen met ADHD is dit onbekend, maar ook bij ADD is de stoornis niet altijd voor het 7e levensjaar zo nadrukkelijk aanwezig geweest. Voor informatie over ADD, klik hier

Omgaan met ADHD

Het woordje ‘disorder’ betekent stoornis of ontregeld zijn. En dat is precies wat er in de praktijk gebeurt. Als je ADHD hebt, krijg je het gevoel dat je anders bent en dat het bij jou anders werkt. Er zijn maar weinig mensen die echt begrijpen hoe het is om ADHD te hebben of dat je een kind of partner hebt die het heeft. Bij de behandeling van ADHD kan je het gevoel krijgen dat er alleen nog maar aandacht is voor je aandoening. Je hebt niet alleen ADHD, maar je dreigt het ook te worden. Natuurlijk ben je veel meer dan dat. Je bent niet je aandoening, maar een mens met unieke eigenschappen en talenten. Daar moet ook bij de behandeling de focus op liggen!

Kenmerken van ADHD

Op deze website is een aparte pagina geweid aan het herkennen van ADHD. De kenmerken van ADHD hebben we ingedeeld in drie gedragsgebieden: aandachttekort, impulsiviteit en overactiviteit. Met deze kenmerken kan je gemakkelijker vaststellen of je mogelijk te maken hebt met ADHD. Als je daarover twijfelt of erin wordt bevestigd, ga dan naar een huisarts of in het geval van je kind, naar een kinderarts. Deze kunnen je verder helpen naar gespecialiseerde hulp. Meer daarover kan je lezen op de pagina behandeling van ADHD.

Meer weten over wat LVcoaching kan betekenen bij ADHD? Kijk dan meteen hier.

*link naar het betreffende onderzoek