In Blogs

Keurmerk voor coaches

Vrij beroep, prima! … Misleiding, niet prima!

Ik schrijf deze blog omdat ik deze week een aantal malen werd geconfronteerd met onjuiste interpretatie van het KEURMERK voor coaches. Ik vind dat schadelijk voor het imago van het beroep Coach en ik vind het belangrijk dat degene die naar een coach zoekt heel helder heeft wat de coach wel en ook niet te bieden heeft. Mijn belangrijkste boodschap: vraag ernaar. Iedere professionele coach zal het waarderen als je naar zijn of haar ervaring en opleiding vraagt.

Laat ik voorop stellen dat er veel verschillende coachvragen zijn en daarbij hoort dat iedere coach zijn eigen ervaring en visie meeneemt. Het niveau, opleiding en accreditatieniveau van jouw coach moet vooral passen bij jouw ontwikkelwensen.
Een niet-geaccrediteerde coach volstaat voor jou wellicht prima. Kijk vooral naar de klik die je met jouw coach hebt en of je er vertrouwen in hebt dat het tot resultaten gaat leiden.

Echter,…

Ik kom steeds vaker tegen dat coaches zichzelf geaccrediteerd noemen of aangeven dat ze een keurmerk hebben. Terwijl dat niet zo is.

De misverstanden

Hieronder leg ik uit wat de belangrijkste misverstanden zijn. Nogmaals, het gaat niet om het principe of coach wel of niet een vrij beroep zou moeten zijn. Het gaat erom dat duidelijk is wat de coach aan ervaring heeft en of deze wel of geen keurmerk heeft.

1. aangesloten bij een beroepsvereniging:
Dit betekent dat de coach een lidmaatschap heeft. Dit is een aansluiting en GEEN accreditatie en zegt op geen enkele manier iets over opleiding of ervaring. Coaches sluiten zich aan om bijvoorbeeld hun aansprakelijkheidsverzekering te kunnen regelen. Ook hebben beroepsvereniging ethische gedragscodes waaraan deze coach zich conformeert.  Lees verder om te zien wat dan wel accreditatie is.

2. geaccrediteerde opleiding
Dit geeft alleen aan dat de coach een opleiding gevolgd welke in een lijst staat van erkende opleidingen. Hiermee kan een coach een accreditatie aanvragen. LET OP: een geaccrediteerde opleiding betekent niet dat de coach geaccrediteerd is. Hiervoor is veel meer nodig dan een diploma. De coach is op basis hiervan niet geaccrediteerd en heeft geen keurmerk

 

Wel Keurmerk:

Accreditatie en ervaring coach NOBCO

 

Geen keurmerk (alleen aansluiting):

 

Geverifieerd (opleidingsniveau aangetoond) 

 

Of alleen aangesloten (niet geverifieerd):

 

Wat is een keurmerk of accreditatie?

Dit betekent dat de coach accreditatie heeft aangevraagd bij een beroepsvereniging heeft aangetoond dat hij voor het aangevraagde niveau in aanmerking komt. Voor een accreditatie betaal je als coach geld en ook het onderhouden van de accreditatie neemt een aanzienlijke investering in permanente educatie met zich mee.

Ter indicatie geef ik je een overzicht waar een Practitioner geaccrediteerd coach bij de NOBCO aan moet voldoen:
– EQA geaccrediteerde coachopleiding
– 3 jaar ervaring, minimaal 10 klanten en 100 klanturen
– 5 klantevaluaties
– 16 uur permanente educatie en 1 uur per kwartaal intervisie/supervisie
– 5 reflecties op eigen werk

NOBCO is een van de bekende keurmerken met een stevige toelatingseis voor accreditatie. Ook StiR, LVSC, ABvC zijn goede keurmerken. Een jeugdcoach kiest voor een SKJ keurmerk.

Geen accreditatie, wel opgeleid

Er zijn coaches die gekozen hebben om geen accreditatie aan te vragen. Dit kan verschillende redenen hebben, het kost immers veel tijd en geld. In dat geval kan de coach  nog steeds een prima coach voor jou zijn. Kijk eens op de website van de coach of diens LinkedIn profiel naar de opleidingen die de coach heeft gevolgd en hoe lang de coach al in het vak zit. Over het algemeen is 2 jaar aan opleiding wel het minimale wat je mag verwachten als je een professionele coach zoekt.

Tips om een coach te vinden die bij jouw past

Je kunt voor jezelf een aantal zaken op een rijtje zetten. Het gaat om het totaalplaatje van de klik die je hebt met jouw coach en de ervaring en opleiding die passen bij jouw coachvraag.

Hieronder een aantal vragen die je jezelf kan stellen
– Is deze coach (erkend) opgeleid en welke coachopleidingen heeft deze gedaan?
– Heeft deze coach een aansluiting bij een beroepsvereniging?
– Is de coach geaccrediteerd?
– Is deze coach fulltime coach? Dit geeft een indicatie hoeveel uren de coach met het vak bezig is en dus ook ervaring heeft(zie openingstijden/beschikbaarheid)
– Werkt de coach vanuit huis of heeft deze een praktijkruimte?
– Heeft de coach een website met daarop helder vermeld welke diensten hij of zij aanbied

Een professioneel coach:
– Kent de ethische beroepscode van het coachvak
– Kan op een heldere wijze uitleggen wat hij of zij doet
– Kent de grenzen van het coachvak
– Weet wat hij jou wel en niet kan bieden
– Investeert aantoonbaar in professionele ontwikkeling

Soorten coaching en stromingen in coaching

Er zijn verschillende soorten coaching en stromingen. Welk soort coaching past bij jou? Ik geef je hieronder een aantal voorbeelden:

Soorten coaches zijn bijvoorbeeld:
– Loopbaancoach
– Vitaliteitscoach
– Levensloopcoach
– Gedragscoach
– Communicatiecoach
– Re-integratiecoach
– Structuurcoach
– etc,..

Stromingen zijn bijvoorbeeld: Transactionele analyse, NLP, Eft, ACT, RET, Systemisch coach, Provocatief coachen, etc,..

tot slot
Coach is een prachtig vak met verschillende stromingen en een enorme diversiteit in het aanbod. Ik hoop dat je met deze tips de coach vindt die het best bij jou past