In Blogs

Constant onder spanning staan. Niet van de bank afkomen. Teveel drinken, geprikkeld zijn en/of een chronisch slaaptekort hebben. Of gewoonweg een onbestemd gevoel. Typische voorbeelden van stemmingsklachten. Verwar stemmingsklachten niet met depressiviteit: dit zijn twee verschillende zaken. In dit blog leg ik je graag het verschil uit en leer ik je hoe jij aan de slag kan gaan om de regie over jouw emoties terug te nemen.

Wat zijn stemmingsklachten?

Stemmingsklachten kunnen vele verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld door studie, zorgen om de kinderen of mantelzorg. Of er is een onbestemd gevoel, van het even niet meer weten. Het ‘waarheen-waarvoor’ gevoel.

Deze situaties kunnen leiden tot stemmingsklachten, en uiteindelijk, wanneer deze klachten niet aangepakt worden, tot burn-out of stressklachten. Je merkt dat je lusteloos bent, jezelf helemaal stort op je werk of op je smartphone, en dat je slechter slaapt. Iedereen ervaart dat wel eens een dag of twee, maar wanneer het langer aanhoudt is het belangrijk om hier niet mee te blijven rondlopen. Je trekt constant je schouders omhoog omdat je onder spanning leeft, je reageert geïrriteerd op je collega’s omdat ze voor de honderdste keer die dag iets aan je vragen of sluit je af voor je partner, vrienden of kinderen. Heb je een of meer van de volgende symptomen, dan duidt dat op stemmingsklachten:

● Een “onbestemd gevoel” hebben
● Geen energie meer hebben
● Een verslaving aan bijvoorbeeld je smartphone of Netflix-serie
● Continu spanning in je lichaam voelen
● Slecht slapen
● Vaak geïrriteerd zijn
● Moeite hebben met plannen
● Het missen van overzicht
● Communicatie die niet lekker loopt

Deze stemmingsklachten zijn belangrijke signalen die je niet mag negeren. Je lichaam en geest geven aan dat er werk aan de winkel is: negeer deze signalen niet. Door op tijd je stemmingsklachten aan te pakken, is de kans kleiner dat je wegglijdt in een depressie of burn-out.

Stemmingsklachten aanpakken

Stemmingsklachten zijn vaak het gevolg van hardnekkige niet-helpende gedachten en patronen. Bijvoorbeeld jezelf straffen omdat je alweer dat stuk chocolade eet. Dat je voor de tweede keer die week de sportschool afzegt of dat je voor de zesde keer je wekker snoozed. De ene persoon is er alleen gevoeliger voor dan de ander. De een kan het sneller naast zich neerleggen en accepteert het, de ander straft zichzelf, maar vertoont hetzelfde gedrag de dag erna weer.
Wanneer je merkt dat deze hardnekkige gewoontes en gedachten continu terugkeren in je leven en je niet uit de visuele cirkel kan stappen, is het tijd om patronen te gaan doorbreken. Een coach kan je daarbij helpen.

Bij coaching gaan we kijken welke hardnekkige gewoonten je hebt en hoe we ervoor kunnen zorgen dat je die reep chocolade laat liggen in de supermarkt, zodat je je er ook niet aan vergrijpt. Ook gaan we kijken naar de achterliggende drijfveren: waarom wil je steeds die reep chocolade pakken en welke overtuiging heb jij dat dit niet in jouw levensstijl past?
Is het omdat je een gezonde levensstijl wilt hebben? Dan zijn er meer facetten die je in je leven aan kan pakken. Je kunt dagelijks een lange wandeling maken, je aanmelden voor een teamsport of een keer een weekend de fles wijn laten staan.

In tegenstelling tot therapie focussen we ons niet alleen naar het probleem, maar ook op hetgeen dat jou energie geeft. Want continu inzoomen op het probleem zorgt alleen maar dat het energie van je vraagt, in plaats van dat je energie krijgt. Eerst gaan we er dus voor zorgen dat je batterij wordt opgeladen, zodat patronen gemakkelijker worden doorbroken en jij weer meer zin in het leven krijgt.

Wat is een depressie?

Een depressie is een langdurig aanhoudend somber gevoel dat dagelijks een grote impact op je heeft. De buitenwereld ziet niet altijd hoe jij je voelt, terwijl iedere dag voor jou een strijd is. Welke klachten er bij jou zijn, hangt af van het type depressie.
De ene persoon is de hele dag neerslachtig en somber, terwijl de ander grote angstgevoelens heeft of snel geïrriteerd raakt. De een heeft een mildere, maar lang aanhoudende depressie. Dan spreken we vaak van een dysthyme stoornis. De ander heeft een korte, maar heftige depressie met zeer ernstige symptomen waaronder suïcidegedachten, hallucinaties of ernstig gewichtsverlies.

Wat moet ik doen als ik een depressie ervaar?

Het is belangrijk om direct hulp te vragen. Vaak lukt het om op korte termijn een masker voor de buitenwereld op te houden en niet te laten merken dat het slecht met je gaat.
Hulp vragen is niet vreemd of gek, maar nodig. Raadpleeg direct een huisarts of psycholoog wanneer jij depressiviteit ervaart. Heb je een van de volgende klachten? Dan is het belangrijk om de hulp in te schakelen van een huisarts of psycholoog:

● Somberheid overheerst
● Je voelt je wanhopig
● Je bent continu negatief of hebt suïcidegedachten
● Je piekert en maakt je constant zorgen
● Je wordt snel agressief
● Je haalt nergens meer plezier uit
● Je hebt opvallend veel gewichtsverlies
● Je hebt last van hallucinaties en waangedachten

Is coaching dan helemaal niet mogelijk bij een depressie?

Als je een depressie hebt en coaching zoekt, gebeurt het regelmatig dat je wordt afgewezen omdat je een depressie hebt. Dat vind ik een gemiste kans. Want mensen met een depressie willen vaak juist wel gecoacht worden. Je wilt het niet alleen maar over je depressie hebben, maar je wilt jezelf doorontwikkelen en naar de toekomst kijken. Hieronder lees je verder hoe dat in zijn werk gaat.

Mijn werkwijze

Een veelgehoorde klacht van mensen die gevoelig zijn voor stemmingsklachten of depressie, is dat ze zich vaak niet begrepen voelen. Hoe ik dat in mijn praktijk aanpak?

Afhankelijk van jouw klachten wordt er een traject afgestemd op jouw behoeften en persoonlijke doelen. Hierbij staat integriteit en transparantie voorop: wanneer ik het idee krijg dat jouw klachten vergevorderd zijn zal ik niet zelf een traject met je aangaan, maar je doorsturen naar een therapeut of psycholoog binnen mijn netwerk. De fasen die we doorlopen na het kennismakingsgesprek zijn de volgende:

1. Het inzicht in jouw emotionele patronen is een belangrijke stap: ben je gevoelig, hoogsensitief? Of maakt juist je denken je onrustig, boos of verdrietig? De voorkeursstijl in hoe jij jouw lijf gebruikt is essentieel om de vervolgstap te bepalen. Wanneer iemand angstig is en daardoor last heeft van klachten, is er een hele andere aanpak nodig dan iemand die last heeft van klachten maar zich vooral boos voelt. En bijvoorbeeld moeite heeft om dit te uiten.
2. Je leert te begrijpen hoe jouw emotionele systeem in elkaar zit. Ben je een denker, doe je alles op gevoel of kom je liever in actie. Het kan zijn dat je gehoord wil worden omdat je bijvoorbeeld verdrietig of teleurgesteld bent, maar je hebt niet geleerd hoe je dit onder woorden kan brengen.
3. Je leert omgaan met je stemmingsklachten. Soms leer je de stemmingsklachten verdragen, en soms leer je er uit te stappen. En alle combinaties die daarin mogelijk zijn. Belangrijk is hierbij dat je weet hoe je positieve energie in jezelf kunt aanboren en jouw kwaliteiten kunt gebruiken. Hiermee gaan we samen de slag.
4. Daarna gaan we de inzichten die je hebt opgedaan vertalen naar vandaag en morgen. We bespreken situaties, evalueren hierover en kijken wat de manier is om je gelukkiger te voelen.

Coaching is onderzoeken, oefenen, evalueren en integreren waardoor je blijvend resultaat krijgt. Dit kost tijd.

Hoe vind ik een coach die bij mij past?

  1. Tegenwoordig zie je dat steeds meer mensen zichzelf coach noemen, omdat dit geen beschermd beroep is. Daardoor kan het voorkomen dat je een weerstand voelt bij de term ‘coach’, terwijl een goede coach je kan helpen met het stellen van doelen, oude patronen te doorbreken en een stappenplan voor de toekomst op te stellen.
    Met deze stappen kan je een coach vinden voor jouw stemmingsklachten:
    1. Zoek een coach die is aangesloten bij de Stichting Nederlandse Orde voor Beroepscoaches (NOBCO), dit is het grootste orgaan in Nederland op het gebied van coaching. Wanneer een coach hierbij is aangesloten, dan weet je dat hij of zij een coachingsopleiding heeft gevolgd.
    2. Bekijk het specialisme van de coach en of dit past bij jouw klachten.
    3. Zoek online naar aanbevelingen van anderen die dezelfde klachten hebben of neem advies aan van iemand binnen je eigen kringen. Zij hebben een traject al doorlopen en kunnen dus aangeven wat zij juist fijn -of niet fijn- vinden aan een coach.
    4. Heb je een coach gevonden waar je graag mee in gesprek gaan? Vraag dan een eerste, vrijblijvende kennismakingsgesprek aan om erachter te komen of er een klik is. Soms kan een coach helemaal bij jou passen, maar is de klik er niet. Dat is niet erg en is persoonsafhankelijk. De coach moet tenslotte iemand zijn waarvoor jij je helemaal openstelt en waar je ook zaken van wilt aannemen.

Als coach ben ik gespecialiseerd in adhd, stemmingsklachten en persoonlijkheidsstoornissen. Ik ben geaccrediteerd door de NOBCO en blijf mezelf regelmatig ontwikkelen door aanvullende cursussen te volgen, vaknieuws te volgen en te overleggen met collega’s in het vak.

Benieuwd naar mijn werkwijze? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking.