Informatiesessie over Voeding, supplementen bij ADHD en ADD

Je hebt ADHD en/of ADD en al snel wordt je geadviseerd om medicijnen te gebruiken. Medicijnen bij ADHD en ADD zijn fijn als ze goed werken. Betere concentratie, dingen kunnen onthouden, sneller begrijpen en meer kunnen inleven in een ander, enzovoorts,… Dat is heel fijn.

Maar wat nou als de medicatie bijwerkingen heeft die jouw leven verstoren en wil je je kind wel blootstellen aan deze medicijnen? Een lastige keuze!

Waar artsen en psychologen vaak weinig weet van hebben is dat er alternatieven zijn voor medicijnen.

Naast hulp van een deskundige op het gebied van gedrag is het heel effectief om naar voeding, darmen en ondersteunende supplementen te kijken. In deze informatiesessie besteden we aandacht aam alternatieven voor ADHD medicijnen en is er voldoende ruimte om vragen te stellen.

Of je nu wel of geen medicijnen gebruikt . Bij veel klanten zie ik dat Voeding & Supplementen helpend zijn en soms zelfs een goed alternatief bij ADHD en ADD.
Ik zeg soms, want ieder mens is verschillend. De mate van ADHD en ADD en of er bijkomende stoornissen zijn spelen mee in het besluit voor medicatie, alternatieven of wellicht wel aanvullen aan elkaar.

Het is een keuze. Als jij geen medicatie wilt gebruiken, dan zijn voeding en/of supplementen mogelijk een goed alternatief.

Let op: Ga nooit zelf experimenteren. Advies over medicijnen, het wel of niet gebruiken ervan en het bewaken van een goed ingestelde medicatie wordt gedaan door een (huis)arts of psychiater.  Deze zal u ook ondersteunen als u wilt minderen of alternatieven wilt uitproberen.

Supplementen bij ADHD en ADD

Het fijne van supplementen is dat je ze kunt gebruiken in plaats van of aanvullend op medicijnen. Hieronder een aantal voorbeelden waarbij het heel begrijpelijk is dat je alternatieven overweegt. Zoals eerder vermeld, ga nooit iets aan medicatie veranderen zonder overleg met jouw arts.

Voorbeelden waar het begrijpelijk is dat  je alternatieven voor ADHD-medicijnen overweegt;

  • als je ernstige bijwerkingen ervaart
  • als je op vakantie gaat
  • als jij heel hard werkt aan je persoonlijke ontwikkeling en graag medicijngebruik wilt verlagen
  • je hebt een kind met ADHD of ADD
  • je bent een topsporter en mag geen opiaten gebruiken
  • je hebt hartproblemen en mag geen ADHD medicijnen gebruiken
  • je bent zwanger

Er zijn meerdere supplementen die helpen met het verbeteren van gedrag en ook focus en concentratie. Hierin is individueel werk van belang.  Veel mensen hebben baat bij een aantal goede supplementen. Ze worden rustiger en kunnen zich beter concentreren en hun gedachten ordenen. Een bekend alternatief supplement is LTO3. Dit is een samengesteld product. Het is raadzaam om te laten onderzoeken welk supplement u nodig heeft door eerst te kijken naar de klachten en aan de hand daarvan de supplementen vast te stellen.

Er is verschil in klachten tussen ADHD en ADD en daarom is het wijsheid om eerst goed te kijken naar welke supplementen nodig zijn en welke juist niet.

 

Voeding bij ADHD en ADD

Voeding kan gedrag accentueren of verzachten. Dit is uiteraard heel persoonlijk maar er zijn een aantal voedingsmiddelen die bij de meeste mensen versterkt gedrag laten zien. Versterkende voeding maakt dat je te energiek bent, onrustig en jezelf nog moeilijker kunt focussen. Slaapproblemen, communicatieproblemen en overprikkeld zijn. Dat is niet wat je wilt.

Een veel gehoorde klacht is ook dat je de concentratie niet op kan brengen en ineens leeg bent als het te moeilijk wordt. Overprikkeld en daar kunnen depressieve gevoelens uit voortkomen als je daar gevoelig voor bent.

Er zijn voedingsstoffen die je nodig hebt om je te concentreren. Andere voedingsstoffen kunnen juist ADHD en ADD symptomen versterken. Suiker en andere snelle suikers zijn een voorbeeld daarvan. Het is heel lastig om suiker en snelle suikers uit het dieet te houden omdat zoveel producten vol met suikers zitten. Kleurstoffen zijn bekend, ve-tsin of E621, maar ook zuivelproducten of tarwe kunnen gedrag beïnvloeden bij personen die er gevoelig voor zijn. Iedereen is anders dus welke voedingsmiddelen versterkend of verzachtend werken is per persoon verschillend.

Liever geen ADHD-medicijnen voor mijn kind?

Veel van het gedrag dat bij de term ‘ADHD’ of ‘ADD’ hoort wordt vooral bij kinderen gezien als storend en niet passend, met name in een schoolse omgeving. Om het kind te helpen zich beter in de klas te kunnen aanpassen wordt vaak onderzocht of medicatie behulpzaam is.

Ouders willen graag dat hun kinderen mee kunnen, zichzelf door ontwikkelen en artsen schrijven dan de medicatie die daarvoor geschikt is voor. Maar wil je dat wel?
Methylfenidaat of dexamfetamine, het zijn medicijnen met bijwerkingen en het effect op langere termijn is niet bekend.

In deze informatiesessie vertellen wij meer over invloed van voeding. De invloed van suikers, E-nummers waardoor kinderen met ADHD of ADD extra moeite hebben ‘gehoorzaam’ gedrag te vertonen. Ze zijn erg snel afgeleid en kunnen niet meer stoppen bewegen.

In heel veel producten zitten suikers, denk aan de 10-uurtjes: het appelsapje, de fristi, het zo ‘gezonde’ granenkoekje, wit brood met hagelslag, ik kom het allemaal tegen. Het is voor alle kinderen slecht maar voor kinderen met een gevoelige ADHD is het een echte verstoorder.

Naast de voeding is ook de situatie in de darmen een belangrijke speler in het gedrag van ADHD. Het blijkt dat veel ADHD-kinderen ook last hebben van hun darmen. Pijn in hun buik, onregelmatige ontlasting, obstipatie of juist diarree. Als die klachten behandeld worden kan een kind echt opknappen. De vezelarme voeding die nu veelal aan kinderen gegeven wordt heeft grote invloed op de variatie in bacteriën in de darm.

Praktische Informatie Informatiesessie Voeding, Supplementen en ADHD

Datum:                     7 april 2020

Tijd:                           9.30-13.00

Voor wie:                 Voor wie ADHD heeft of er in zijn directe omgeving mee te maken heeft, Ouders, professionals etc,..

Investering:            €45,- excl. btw

Trainers:

Vera van Randwijck                          Linda de Vos

                       

lees meer over Vera                               lees meer over Linda