In Blogs

Het aanbieden van coaching en training in 1 coachtraject zie ik niet vaak terug. Voor mij is het een waardevolle combinatie van inzicht, verdieping en daadwerkelijk ervaren,  waardoor je direct resultaten hebt. In dit blog vertel ik je waarom en neem ik je mee in de ervaringen binnen mijn praktijk.

Wat is  coaching

Tijdens coaching ga je met jouw coachvraag aan het werk. Je gaat in gesprek over zaken waar je tegenaan loopt in het leven, over situaties die jou bijvoorbeeld teveel energie kosten of lastig zijn in communicatie en ook waar je tegen gedragingen van jezelf of anderen aanloopt

Een coach helpt je met: “Hoe komt dit”, “‘hoe pak ik dat aan?’” Wat past bij mij en heeft effect?”. Het is belangrijk dat je met de inzichten die je krijgt aan de slag gaat. Je gaat oefenen, evalueren, kijken wat bij je past en wat niet. Je evalueert dit met jouw coach en bepaald de vervolgstappen.

Wat is training

In een training ga je in een kleine groep aan de slag met jouw coachvraag.  Er zijn een aantal voordelen bij het volgen van een training, zoals:

  • Je krijgt theoretische inzichten die jou direct ondersteunen in jouw persoonlijke ontwikkeling
  • Je gaat direct aan de slag met het oefenen. Hierdoor ervaar je waar je in de praktijk tegenaan loopt en ook hoe je dit anders zou kunnen aanpakken
  • De trainer ziet jou daadwerkelijk iets doen in de training en geeft jou feedback hierop. Dat geeft direct heldere informatie waardoor je sneller resultaat hebt, omdat je het direct toepast en ervaart
  • In een training werk je samen met anderen. Je  neemt je jezelf mee en dat maakt dat je kunt oefenen, kunt sparren en vragen kunt stellen in een veilige omgeving

Goud

Na het volgen van trainingen zijn mensen vaak enthousiast. Ze hebben iets nieuws geleerd of een nieuw inzicht gekregen in bijvoorbeeld hun gedrag. Maar na een week of drie is het weggezakt. Wat kan je dan eigenlijk daadwerkelijk toepassen? En dat is nu precies de kracht van de combinatie van training en coaching! Het geleerde in de training borgen en continueren.

Eerder noemde ik al het belang van met je coachvraag aan de slag te gaan. Door het volgen van een training krijg je daar de gelegenheid voor. Dat is de kracht van de combinatie van coaching en training. In de training leer je, oefen je en pak je je gedrag aan. In de coaching kijk je er op terug en naar hoe je het hebt toegepast. Je kijkt naar wat er wel werkt voor jou, en wat niet. Je borgt wat je leert. Dan heb je goud te pakken.

Wanneer je een training combineert met coaching kan je oefenen met andere mensen dan je coach, waardoor je andere feedback krijgt. Daarnaast kan je oefenen in een veilige omgeving. Je oefent met toepassen, wisselt ervaringen uit en probeert het nog eens. De ervaringen die je op doet kan je gebruiken in de coaching daarna. Je gaat gelijk in de praktijk aan de slag.

Je coaching wordt daardoor concreter en ook een stuk persoonlijker. Hoe werkt het voor jou, wat heb je geleerd en hoe kan je dat daadwerkelijk gaan toepassen. Dat verdiept het resultaat. Je ervaart het door te doen. Uit de recensies blijkt dat mensen het waardevol vinden om het geleerde te kunnen toepassen in een training, dat het een verdiepende waarde geeft.