Pubercoach – coaching van pubers en jongeren

Best lastig, zo’n puber. Ze kunnen je als ouder tot waanzin drijven en scheppen daar dan ook nog plezier in. Het lijkt of ze niets interesseert en dat ze overal lak aan hebben. Ze leven op de planeet IK. Zelf zien ze dat compleet anders. Anderen maken zich vooral druk om hen en hebben last van hun gedrag. Terwijl ze zelf geen probleem ervaren en ook niet begrijpen waarom iedereen zich met hen bemoeit. Herkenbaar?

Pubers: Omdat ik moet van mijn ouders

Als kinderen in de puberleeftijd bij mij komen, is mijn eerste vraag steevast: waarom ben je hier? En negen van de tien keer krijg ik terug: ‘omdat ik moet van mijn ouders.’ Meestal hebben ze al met een hele batterij van hulpverleners te maken gehad en weten ze precies hoe ze zich tegenover dit soort mensen moeten gedragen.
Pubers hebben hun eigen waarheid en hebben geen zin om naar hulpverleners te luisteren. Ze voelen zich betutteld en daar hebben ze geen zin in. Ze luisteren er ook niet naar, waardoor keer op keer de sessies vastlopen.

Jong-volwassen & Kansrijk

Ik maak een onderscheid tussen jong-volwassenen en pubers. Waar pubers volledig in hun eigen waarheid leven willen deze jongeren volwassen stappen maken. Ze willen op eigen benen staan, maar dat blijkt een stuk lastiger dan ze aanvankelijk denken. Dus loopt er van alles in de soep en mogen de ouders dat gaan oplossen.
Juist deze groep is zeer goed coachbaar. Ik help hen om de regie terug te krijgen en hun zelfstandigheid vorm te geven. Het gaat erom eerlijk naar jezelf te kunnen kijken en vooral te weten wat je wilt bereiken. Of dat nou geld is of een leuke baan. Ik kan ze helpen om in te zien dat je, om je doel te bereiken, een aantal essentiële stappen moet zetten. En dat motiveert ze.

Gelijkwaardigheid

Als ik met een puber of jongere aan tafel ga, dan is dat altijd op basis van gelijkwaardigheid. Ik toon alle begrip voor hun situatie en vraag vervolgens waar ze tegenaan lopen. Dus wat zij echt als een terugkomend probleem ervaren in hun leven. Bij pubers is dat vaak geld, mijn zin niet krijgen en soms ook problemen school.

 

Wil je meer weten? Maak dan nu een afspraak voor een kennismakingsgesprek!